Samarbejde mellem Mølleskolen og PPR i Skanderborg Kommune
Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en funktion, som alle kommuner er forpligtet til at have jf. folkeskolelovens § 12, stk. 2, og dagtilbudslovens § 3 a, stk. 3. I Skanderborg Kommune er denne funktion organiseret i Børn og Skole som en enhed, der er placeret på Skanderborg Fælled.
På Mølleskolen arbejder vi sammen med Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i Skanderborg Kommune for at sikre, at alle elever trives og udvikler sig bedst muligt. Mølleskolen har også et internt støttesystem af forskellige vejledere, som arbejder med samme opgave.
Mølleskolen kan starte et samarbejdsforløb med PPR omkring klasser (læringsmiljøsag) eller enkelte elever (individsag). Der vil altid være tale om forhold, der relaterer sig til skolen, og der arbejdes mod forståelse og tiltag i en skolekontekst.
Skønnes en elev at kunne profitere af et specialpædagogisk tilbud, kan skolelederen træffe afgørelse om at få lavet en PPV (Pædagogisk Psykologisk Vurdering). En PPV afklarer elevens støttebehov i forhold til en specialklasse eller skole. Det er også skolelederen, der træffer afgørelse om, hvorvidt en elev skal indstilles til det centrale visitationsudvalg (som træffer afgørelse om specialtilbuddets karakter).
Vurderes det, at eleven fortsat skal gå på Mølleskolen, men der mangler pædagogiske strategier eller forståelser, iværksættes konsultative forløb. Dette dækker over en bred vifte af samarbejder og indsatser, men målgruppen vil være skolens medarbejdere. Dog kan det være, at PPR-fagligheden vurderer, at der skal laves individrettede tests.
Mølleskolen har fået tildelt en tidsramme til PPR-indsatsen på skolen, og det er skolens ledelse, der inden for denne prioriterer PPR-indsatserne. Alle spørgsmål om ikke-igangværende sager eller forløb skal rettes til skolen.
Når det besluttes at etablere et samarbejde med PPR, sker der følgende:
- Udfordringen tages op anonymt i samarbejde mellem PPR og ledelsen.
- Der laves en indstilling til PPR. Et skema udfyldes.
- Generelt for alle opgaver gælder, at der kan være ventetid på at komme i gang. Er der tale om en individsag, orienteres forældrene om denne ventetid. Vi kan muligvis komme med et estimat på, hvornår forløbet starter. Hvis ikke, vil forældrene ca. en gang om måneden modtage en skrivelse, hvor skolen orienterer om status i forhold til opstart.
- Er det på klasseniveau, orienteres klassens forældre.
- Der laves et aftaleskema, hvor roller, beskrivelser af forløbet, hvor lang tid det strækker sig over, og hvordan der samles op, bliver beskrevet.
- Er der tale om et konsultativt forløb på elevniveau, udfyldes der også et aftaleskema. Forældrene orienteres, og der laves en forventningsafstemning. Bemærk forhold vedrørende evt. ventetid.
- Er der truffet afgørelse om en PPV, udfyldes skemaer i relation til det. Der laves forventningsafstemning med forældrene. Bemærk forhold om evt. ventetid.
Hvem er vi?
• Lærere og pædagoger: De er tæt på eleverne hver dag og kender deres behov.
• PPR-specialister: Psykologer, talepædagoger og konsulenter, der tilbyder specialiseret støtte.
Hvordan arbejder vi sammen?
• Konsultative forløb: Vi starter ofte med at tale sammen om en elevs eller klasses udfordringer og finder løsninger sammen. Målet er at støtte både forældre og lærere i at hjælpe barnet.
• Logopædiske og psykologiske vurderinger: Hvis de første indsatser ikke virker, kan vi lave en mere dybdegående vurdering af barnet for at forstå dets behov bedre.
• Specialpædagogiske tilbud: For børn, der har brug for ekstra støtte, kan vi tilbyde specialiserede undervisningstilbud. Dette kræver en grundig vurdering af barnets behov.
Beslutningsprocessen
• Visitationsudvalg: Et team fra PPR og kommunens skole- og familiecentre beslutter, hvilket tilbud der passer bedst til barnet.
Forældresamarbejde
Forældrene er altid vigtige partnere i samarbejdet. Vi sikrer, at alle indsatser er målrettede og meningsfulde for at støtte barnets udvikling.